Wilt u een kerstpakket geven?

De fiscale regels voor het geven van een kerstpakket

In principe moet u over de waarde van vergoedingen en schenkingen aan uw personeel loonbelasting en premie volksverzekeringen inhouden. Toch hoeft een werknemer geen belasting te betalen over zijn eigen kerstpakket. Hoe zit het precies? De fiscale spelregels bij het geven van een kerstpakket.

Kerstpakketten: de fiscale spelregels
Kerstpakketten vallen onder de noemer loon in natura. U mag dan ook geen contant geld geven als kerstpakket. Een cadeaucheque of Pluim telt niet als contant geld en mag dus weer wel.

2013 is het een na laatste jaar waarin u als ondernemer mag kiezen of u het kerstpakket laat vallen onder het eindheffingsloon of de werkkostenregeling. Vanaf januari 2015 is de werkkostenregeling voor iedereen verplicht. Deze regeling vervangt alle bestaande fiscale regels voor vergoedingen en houdt het volgende in:

Loonsom en eindheffing
U mag 1,4% van de totale loonsom mag besteden aan vergoedingen en geschenken zoals het kerstpakket. Komt u boven deze forfaitaire vrije ruimte uit, dan betaalt u over het teveel uitgegeven bedrag een eindheffing van 80%.

Eindheffing
Kiest u voor het eindheffingsloon, dan geldt dat u per kalenderjaar per personeelslid € 70,- mag uittrekken voor geschenken. Hierover moet u een eindheffing toepassen van 20%. Een kerstpakket van € 70,- kost dan uiteindelijk € 84,-.

Inkomstenbelasting
Geeft u een werknemer ook al een cadeautje met diens verjaardag en komt u boven het bedrag uit? Boven de € 272,- betaalt de werknemer dan inkomstenbelasting over zijn geschenken.